500 g polohrubé mouky
200 g vařených brambor
1 špetka soli
30 g droždí
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžička strouhané citronové kůry
80 g rozpuštěného másla
1 vejce
1 žloutek
150 ml vlažného mléka (podle potřeby)
ořechy (nebo kandované ovoce, nemusí být)
rozinky (namočené v rumu)
1 bílek na potření
Mouku nasypeme do mísy a smícháme se špetkou soli, krupicovým a vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed mouky uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí a zalijeme vlahým mlékem. Trochu promícháme, aby se droždí smíchalo s moukou, mísu překryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.K vzešlému kvásku přidáme jemně nastrouhané brambory, vejce, žloutek, rozinky a dle chuti ořechy či kandované ovoce a nahrubo promícháme. Poté přilijeme vlažné rozpuštěné máslo a vařečkou vypracujeme hladké, nelepivé těsto.Těsto necháme na teplém místě pod utěrkou zhruba 30-40 minut vykynout. Poté opět propracujeme, rozdělíme na stejné dílky, ze kterých v dlaních ukoulíme hladké bochánky, které dáme na pomaštěný plech (nebo pečicí papír). Rozložíme je dostatečně daleko od sebe, ještě nakynou.Na plechu necháme ještě 10 minut vykynout a potřeme našlehaným bílkem, posypeme nasekanými mandlemi a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C dozlatova. Pečeme asi 20 minut (dle velikosti bochánků).
![]() |
Autor: recepty73 (Jiří Jirka) |
![]() |
Datum vložení: 03.03.2018 17:26 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady