500 g polohrubé mouky
200 g vařených brambor pokojové teploty
1 špetka soli
30 g droždí
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry
80 g rozpuštěného másla
1 vejce
1 žloutek
150 ml vlažného mléka (podle potřeby)
ořechy (nebo kandované ovoce - nemusí být)
rozinky předem namočené v rumu
1 bílek na potření
Mouku nasypeme do mísy a smícháme se špetkou soli, krupicovým a vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed mouky uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí a zalijeme vlahým mlékem. Trochu promícháme, aby se droždí smíchalo s trochou mouky, mísu překryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.Pak k němu přidáme jemně nastrouhané brambory, vejce, žloutek, rozinky a dle chuti ořechy či kandované ovoce a nahrubo promícháme. Poté přilijeme vlažné rozpuštěné máslo a vařečkou vytvoříme hladké vláčné nelepivé těsto.To necháme na teplém místě pod utěrkou cca 30-40 minut odpočinout, pak opět propracujeme, rozdělíme na stejné dílky, ze kterých v dlaních "ukoulíme" hladké bochánky, které dáváme na pomaštěný plech (nebo pečicí papír) kousek dál od sebe (ještě nabydou).Na plechu necháme cca 10 minut ještě odpočinout, pak je potřeme našlehaným bílkem a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C dozlatova, na 15-20 minut (dle velikosti bochánků). Po natření bílkem je také můžeme ještě posypat nasekanými mandlemi nebo ořechy.
Autor: recepty73 (Jiří Jirka) | |
Datum vložení: 03.03.2018 17:26 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz