350 g hladká mouky (špaldová, pohanková apod.)
60 g cukru (ideální třtinový/kokosový)
0,5 kostky droždí
25-40 g rostlinného másla
1 „vejce“
125 ml rostlinného mléka
1-2 PL arašídového másla
sůl
skořice
Nejprve uděláme kvásek. Do misky rozdrobíme půlku droždí, posypeme trochou cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. Rozmícháme a cca 10 minut necháme ležet, než vzejde kvásek.V míse smícháme všechny sypké ingredience a poté přidáme zbytek, včetně kvásku. Másla dávám většinou více, aby bylo těsto vláčné. Do těsta jsem si oblíbila přidávat i burákové máslo, zase to krásně zjemní a zvláční a ideálně, když máme crunchy, s kousky oříšků.Když máme vše smíchané, tak zpracujeme těsto, aby nelepilo.Pak ho dáme pod utěrku kynout na teplé místo, zhruba hodinu.Když těsto vykyne, rozválíme ho na obdélník, zhruba 1 cm silný.Pomažeme rostlinným máslem, posypeme rovnoměrně cukrem a skořicí, můžeme přidat i oříšky nebo třeba hrozinky a zavineme.Vznikne roláda, kterou rozkrájíme.Po rozkrájení šneky dáme na plech, zakryjeme utěrkou a necháme cca 30 minut ještě na teplém místě nakynout.Poté pečeme na 220 stupňů cca 10 minut.
Vejce jsem v pečení zvyklá nahrazovat Vajajitem, kdy smícháte prášek s vodou a simulujete tak vejce. Dobře se dá nahradit i lněným semínkem.
Další mé recepty najdete na https://barborakitchen.wordpress.com/category/rece... .
Autor: barborakitchen | |
Datum vložení: 25.03.2018 10:30 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz