500 g hladké mouky
250 ml šlehačky (nejlépe z krabičky)
42 g čerstvého droždí
50 g práškového cukru
2 špetky soli
1 vanilkový cukr
2 celá vejce
1 bílek
1/2 hrnku rozinek
rum (na namočení rozinek)
1 žloutek (na pomazání mazanců)
trochu rumu (na pomazání)
Těsto uděláme nejlépe v pekárně. Lze samozřejmě vypracovat i ručně.Do pekárny nalijeme šlehačku, přidáme vajíčka, mouku, oba cukry, sůl a droždí. Zapneme program Těsto.Rozinky zalijeme horkou vodou, pro vylepšení můžeme přidat i kapku rumu nebo citronu. Necháme máčet asi 10 minut, potom vodu slejeme.Během hnětení (zhruba v polovině programu) přidáme scezené rozinky. Plech vyložíme pečicím papírem.Když je těsto hotové, vytvoříme z něj 2 menší bochánky, které necháme na plechu ještě chvíli kynout.Mezitím vyhřejeme troubu na 170 °C.Mazance potřeme žloutkem smíchaným s pár kapkami rumu a mléka a vložíme je do vyhřáté trouby.Vložíme do trouby a pečeme zhruba 30 minut. Po upečení ještě jednou můžeme mazance pomazat žloutkem s rumem a mlékem.
Zatím nejlepší mazance, jaké jsem dělala.
Autor: JanaDorazinova (Jana Dorazinová) | |
Datum vložení: 27.03.2018 21:02 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz