TopRecepty.cz

Masopustní koblihy


Masopustní koblihy

Suroviny

500 g hladké mouky
35 g droždí
3 žloutky
250 ml vlažného mléka
50 g másla
50 g cukru krupice
3 lžíce rumu
1 špetka soli
trocha čerstvě nastrouhané kůry z citronu BIO
marmeláda na náplň
1 l oleje na smažení

Na hotové koblihy:
máslo
rum
moučkový cukr

Postup

V misce rozetřeme droždí se lžičkou cukru na tekutou kaši. Chvilku to trvá. Poté přilijeme polovinu vlažného mléka, přisypeme lžíci mouky, promícháme, zakryjeme utěrkou a kvásek necháme 10 minut stát na stole při běžné pokojové teplotě.Máslo rozetřeme v míse vařečkou, přidáme zbytek cukru a ještě pár minut mícháme. Do máslové pěny dobře vmícháme žloutky, rum, osolíme a přidáme citronovou kůru.Mouku smícháme s kváskem a utřeným máslem. Po částech přiléváme zbytek mléka a stále pracujeme vařečkou (pokud máme robota, necháme jej pracovat asi 10 minut), až je těsto hladké. Těsto by nemělo lepit.Jakmile je těsto hotové, mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout 45-90 minut.Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, roztáhneme a válečkem rozválíme na placku. Vykrajovátkem nebo malou skleničkou vykrajujeme kolečka.Ze zbylého těsta znovu vyválíme plát a vykrajujeme kolečka. Ze zbytku už koblihy neděláme (nebudou nadýchané) a uděláme třeba uzly či jiné tvary.Kolečko na koblihu zmáčkneme prsty a dáme na něj marmeládu. Druhé kolečko přiložíme na marmeládu a opět zmáčkneme hlavně po okrajích, aby se těsto spojilo. Vykrajovátkem koblihu znovu vykrojíme.Naplněné vykrojené koblihy necháme asi 20 minut kynout, v polovině kynutí je obrátíme, aby vykynuly stejnoměrně.V kastrolu rozehřejeme tolik oleje, aby v něm koblihy plavaly a nedotýkaly se dna. Ponoříme kousek zbylého těsta a pokud se hned začne smažit, můžeme začít smažit koblihy.První 2 minuty smažíme koblihy zakryté, dokud nezezlátnou. Poté je otočíme a smažíme odkryté. Koblihy díky páře krásně vyběhnou.Vyndáme je na talíř vyložený papírovou utěrkou, která nasaje přebytečný tuk.Hotové koblížky potřeme rozpuštěným máslem s rumem a poprášíme moučkovým cukrem.

Poznámka

Kvásek by měl mít krásnou hustou pěnu-pokud ne, zkuste ještě chvíli počkat. Neuvidíte-li ani potom žádnou aktivitu, začněte znovu s novým droždím.

BLOG: https://dvevtroube.blogspot.cz/2017/02/masopustni-...

YOUTUBE: https://youtu.be/QM9Jjln7X_0

autor Autor: dvevtroube
Datum vložení Datum vložení: 27.03.2018 22:19

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz