Těsto:
500 g polohrubé mouky
150 g másla
100 g cukru krupice
30 g droždí
1 vejce
2 žloutky
1 vanilkový cukr
250 ml smetany ke šlehání 33%
3 lžíce mléka
1 špetka soli
Dle chuti:
kandované ovoce
muškátový oříšek
drcený hřebíček
rozinky
mandle
Dále:
vejce na potření
mandle na ozdobení
tuk (na vymazání)
Mouku prosejeme. Do hrnku rozdrobíme droždí, k tomu přidáme část cukru, malou část mouky a pár lžic vlažného mléka. Vše zamícháme a necháme vzejít kvásek.V míse smícháme vejce, žloutky, rozpuštěné máslo a špetku soli. Přidáme zbylý cukr a vanilkový cukr. Přisypeme na špičku nože muškátového oříšku a špetku drceného hřebíčku.Do této směsi přidáme kvásek, který vykynul. Dle potřeby vlijeme vlažnou smetanu. Vypracujeme vláčné těsto.Správně zamíchané těsto nebude se nebude lepit na vařečku. Dle potřeby můžeme dolít mléko či dosypat mouku.V poslední části dle naší chuti přidáme sekané mandle, rozinky a kandované ovoce. Zlehka zapracujeme a necháme zakryté v teple vykynout. Doba kynutí je 1-2 hodiny.Vykynuté těsto rozdělíme na devět dílů. Budeme vytvářet tři patra. Spodní bude mít 4 díly, prostřední 3 díly a vrchní bude ze 2 dílů těsta.Nejdříve spleteme z copů spodní část, na ni střední a nakonec stočenou vrchní část.Smotanou vánočku potřeme rozkvedlaným vajíčkem. Můžeme posypat celými mandlemi a umístíme na vymazaný plech. Zde ji ještě necháme alespoň 20 minut nakynout.Vánočku pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C do zlatohněda asi 40 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí, na kterou se po vpíchnutí nesmí nalepit těsto.
Autor: dextra | |
Datum vložení: 04.07.2009 21:30 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz