500 g polohrubé mouky
150 g másla
100 g pískového cukru
30 g droždí
1 vejce
2 žloutky
1 vanilkový cukr
1 smetana
mléko
sůl
kandované ovoce
muškátový oříšek
hřebíček
rozinky
mandle
tuk (na vymazání)
Prosetou mouku necháme na teplém místě zahřát. Do hrnku rozdrobíme kousky droždí, k tomu přidáme část obyčejného cukru a malou část mouky a vlažného mléka. Vše zamícháme a necháme dostatečně vykynout.
V míse přidáme k vejcím, žloutkům a máslu špetku soli a trochu uvedeného koření, zbytek cukru a vanilkový cukr. Do této směsi přidáme kvásek, který vykynul, a dle potřeby vlijeme vlažnou smetanu. Všechno pečlivě promícháme. Správně zamíchané těsto nebude se nebude lepit na vařečku. V poslední části dle naší chuti přidáme sekané mandle, rozinky a kandované ovoce. Znovu zamícháme a necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na devět dílů. Budeme vytvářet tři patra, kde spodní bude mít 4 díly, prostřední 3 díly a vrchní bude ze 2 dílů těsta. Nejdříve spleteme spodní část, na ni střední a nakonec stočenou vrchní část.
Smotanou vánočku natřeme směsí mléka a žloutku. Můžeme posypat celými mandlemi a umístíme na vymazaný plech. Zde ji ještě necháme chvíli vykynout. Vánočku pečeme v předem vyhřáté troubě do zlatohněda.
Autor: dextra | |
Datum vložení: 04.07.2009 21:30 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz