4 vejce
1 vanilkový cukr
citronová kůra, dle chuti
cca 180 g cukru krupice, dle sladkosti ovoce
320 g polohrubé mouky
prášek do pečiva (necelý)
1 dl oleje
1 dl mléka
cca 600 g sezónního nebo kompotovaného ovoce
cca 250 g drobenky
Ovoce omyjeme, dle použitého druhu vypeckujeme, odstopkujeme, odstraníme jádřince...
Remosku o průměru cca 33 cm vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.V míse vyšleháme celá vejce s cukry do husté pěny, ke které přilijeme olej s mlékem a za stálého míchání přisypeme mouku s kypřidlem a citronovou kůrou. Vše vymícháme v hladké těsto, které nalijeme do připravené remosky.Na těsto nasypeme nebo naskládáme ovoce dle vlastní chuti (třešně, jahody, švestky, višně, meruňky, broskve...), které následně posypeme drobenkou, remosku zaklopíme, zapneme a pečeme cca 45 minut dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.Po vychladnutí pokrájíme a podáváme. Kdo zvolí kyselejší ovoce (rybíz, meruňky...), může ještě před podáváním posypat koláč moučkovým cukrem, ale nutné to není.
Koláč můžeme upéct i klasicky v troubě, kterou nejprve předehřejeme na 170 °C, pečeme dozlatova, vyzkoušíme špejlí.
Autor: recepty73 (Jiří Jirka) | |
Datum vložení: 13.06.2018 17:36 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz