Těsto:
230 g hladké mouky
30 g moučkového cukru
1 špetka soli
150 g Hery (nebo jiného tuku na pečení)
70 ml studené vody
Náplň:
600 g jablek
30 g cukru krupice (podle chuti)
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky mleté skořice
Smícháme mouku se solí a cukrem, přidáme ztuhlý tuk nakrájený na menší kousky a vytvoříme drobenku. Pak přidáme studenou vodu a těsto dále hněteme až se spojí, pracujeme ale rychle. Ze začátku hněteme v míse a později použijeme vál, který mírně podsypeme hladkou moukou. Těsto vložíme do mikrotenového sáčku a dáme na půlhodinku do chladničky.Jablka oloupeme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme je na silnější plátky. V míse je posypeme cukrem, vanilkovým cukrem, skořicí a vše dobře promícháme.Těsto vyválíme na vystřiženém papíru na pečení do kruhu, který bude ale větší, než dno mísy remosky - aby zůstaly volné okraje na přehyb. Volný okraj navíc by měl mít zhruba 3-4,5 cm, jak kdo chce.Po obvodu, asi ty 4 cm od okraje, naskládáme do kruhu plátky jablek a pokračujeme až do středu. Těsto po celém obvodu na tuto náplň přehneme. Vložíme do pečicí mísy remosky, tu zapneme a pečeme 50 minut. Před koncem pečení můžeme už remosku vypnout a necháme koláč cca 5 minut pod poklopem "dojít".Po upečení sejmeme víko a koláč necháme vychladnout. Před podáváním můžeme povrch pocukrovat.
Samozřejmě, že se může upéct i klasicky v troubě. Koláč je velmi šťavnatý.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 13.06.2018 18:38 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz