120 g Hery (nebo jiného tuku na pečení)
150 g moučkového cukru
5 vajec - žloutky a bílky zvlášť
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
150 g špaldové mouky
250 ml mandlového mléka
1 PL kakaa
3 PL rumu
1 vanilkový cukr
pomerančová kůra
1 prášek do pečiva
Dále:
tuk a mouka na vymazání a vysypání formy
Tuk necháme změknout při pokojivé teplotě - pak se bude líp zapracovávat. Potom k němu přidáme polovinu moučkového cukru a žloutky a utřeme do hladka. Přilijeme mléko a přidáme vanilkový cukr, pomerančovou kůru, rum a mouku s práškem do pečiva. Všechno vymícháme v hladké těsto.Bílky ušleháme ve sníh a vmícháme do něj druhou polovinu cukru. Potom sníh s cukrem jemně vmícháme do už hotového těsta.Část těsta oddělíme a zamícháme do něj kakao.Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme. Nalijeme do ní polovinu bílého těsta, na něj dáme tmavé těsto s kakaem a na něj zbytek bílého těsta.Dáme péct do trouby na cca 180 stupňů. Pečeme cca 50-60 minut, propečenost bábovky zkoušíme špejlí nebo párátkem.Když je bábovka upečená, ihned po vytáhnutí z trouby ji vyklopíme z formy.
Inspirovala jsem se receptem na mramorovou bábovku v sešitu Zapomenuté recepty, ale upravila jsem si jak suroviny, tak jejich poměr, původní jsem nechala jen zamíchání cukru do sněhu z bílků.
Mléko může být kravské nebo rostlinné - mandlové, rýžové, ovesné, sojové...pak je recept vhodný i pro alergiky na bílkovinu kravského mléka nebo pro lidi s intolerancí laktózy.
Recepty na mramorovou bábovku většinou uvádí, že je dobré vidličkou nebo špejlí promíchat těsto ve formě, aby se vytvořilo mramorování - já jsem to nedělala a není to nezbytně nutné, tmavé těsto jsem nalila nerovnoměrně a mramorování se vytvořilo samo.
Autor: Johanka128 (Jana Michalenková) | |
Datum vložení: 17.06.2018 20:40 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz