Těsto:
400 g hladké mouky
200 g másla
120 g cukru
2 žloutky
1-2 lžíce mléka
1 lžička citronové šťávy
Náplň:
500 g hustého bílého jogurtu
100 g cukru moučka (dle chuti)
2 vejce
1 vanilkový puding
1 lžička citronové šťávy
borůvky (kompotované)
2 sáčky želatiny
Změklé máslo smícháme s ostatními surovinami, vypracujeme těsto (používám hnětací háky a robot), odložíme odpočívat do lednice.Suroviny na náplň smícháme dohromady, osladíme dle chuti.Menší plech či dvě kulaté formy vystříkáme olejem ve spreji (či vymažeme tukem a vysypeme moukou), těsto přes potravinářskou folii vyválíme na cca 0,5cm, přeneseme na plech/do forem, vyrovnáme vyšší okraje, naplníme jogurtovou směsí (ne až ke kraji těsta, musí zbýt místo na borůvkovou vrstvu) a pečeme v troubě na 190°C cca 15min - do zrůžovění okrajů těsta. Dáme vychladnout.Borůvky scedíme, scezenou šťávu doplníme vodou do požadovaného množství (měla jsem želatinu do 250 ml tekutin/1 balíček), osladíme dle chuti, vmícháme želatinu, zahřejeme, odstavíme, vmícháme borůvky a necháme lehce zchladnout. Jakmile začne želírovat, nalijeme na koláč a necháme ztuhnout v lednici.
Vycházela jsem z receptu v igurmetu, kde je ale místo jogurtu použit tvaroh a čerstvé borůvky, které se spolu s drobenkou zapékají... ale potřebovala jsem spotřebovat sklenici borůvek zavařených, ty mi k zapékání neseděly, byly by už 2x tepelně zpracované a co se šťávou, škoda ji vylít - a pro tvaroh se mi do obchodu nechtělo....
Použité dvě formy - 1x kulatá průměr cca 20 cm, hranatá o straně cca 20 cm - dalo by se dát jen na jeden menší plech.
Autor: isindy (Ivana) | |
Datum vložení: 15.07.2018 23:18 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz