200 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
180 g másla, Hery nebo Stelly
80 ml studené vody
50 g cukru krystal
Náplń:
600-800 g jablek (je úplně jedno jakých)
1 polévková lžíce skořice
cukr dle kyselosti jablek (když mám sladké, dávám 50 g, když mám kyselé, 100-200 g)
Nejdříve zpracujeme těsto: přes jemné sítko prosejeme hladkou i polohrubou mouku a vařečkou lehce promícháme. Přidáme tuk, cukr, vodu a těsto rukou zpracujeme. Těsto zabalíme do igelitového sáčku nebo potravinářské folie a strčíme do lednice na minimálně 30 minut (ideálně na 1 hodinu).Zatímco těsto odpočívá, můžeme se pustit do jablečné náplně.
Jablka umyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostičky. V míse smícháme jablka se skořicí a cukrem.Troubu předehřejeme na 220°C. Připravíme formu na koláč (nebo dortovou), kterou vymažeme máslem (nemusí být). Z poloviny těsta na pomoučněném vále vyválíme tenkou kulatou placku, kterou vyložíme dno a stěny formy na koláč. Do formy vsypeme jablečnou náplň. Z druhé poloviny těsta vytvarujeme mřížku navrch koláče, popřípadě popustíme uzdu fantazii a z těsta vykrájíme třeba květiny, ozdobný okraj apod.
Pečeme asi 25 minut, avšak stále kontrolujeme, každá trouba peče jinak. Povrch koláče by měl být krásně zlatavý.Podáváme ještě teplé, třeba se šlehačkou nebo hrnkem mléka. Američané si k tomuto dezertu přidávají ještě kopeček vanilkové zmrzliny. Záleží jenom na vás :)
Omrzela vás jablka? Vyzkoušejte třeba broskve, hrušky nebo třešně.
Za vyzkoušení stojí také puding, ale ovoce se mi zdá lepší.
Autor: Zuzulaaa | |
Datum vložení: 29.07.2018 09:52 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz