900 g hrubě nastrouhaných jablek
300 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
6 vajec
1 špetka soli
150 g másla (nebo jiného tuku)
360 g hrubé mouky
1,5 balíčku kypřicího prášku do pečiva
1,5 lžičky mleté skořice (nebo dle chuti)
80 g rozinek
80 g vlašských ořechů
Hluboký plech s okraji o rozměrech 42x32 cm vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.Krupicový cukr, vanilkový cukr a žloutky třeme do hustější bělavé pěny. Přidáme skořici dle chuti, rozpuštěný a zchladlý tuk, následně vmícháme hrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků.Těsto pak ve větší míse lehce smícháme s jablky, rozinkami a hrubě nasekanými ořechy. Nejlépe to jde rukou. Rozinek i ořechů můžeme dát o trošku více.Těsto vylijeme na plech, povrch uhladíme, vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme po dobu asi 40 minut při 180 °C.Propečenost zkoušíme vpíchnutím špejle. Po vyjmutí musí být suchá, bez drobečků.
Místo papíru na pečení se může plech vymazat tukem a vysypat hrubou moukou.
Množství cukru můžeme upravit podle druhu jablek, jestli jsou sladší nebo kyselejší. Tak můžeme cukr buď přidat, nebo ještě trochu ubrat. Tuto buchtu většinou peču při nadúrodě jablek. Vydrží delší dobu vláčná.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 09.09.2018 19:12 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz