1 kg rýže (NE parboiled)
voda dle potřeby
Nejprve rýži nasypeme do velké mísy, poté do ní napustíme vodu tak, aby byla rýže všechna potopená - voda se trochu zakalí. Rýži rukou pořádně propereme a vodu scedíme.Poté opět napustíme vodu a propereme. Tento postup opakujeme až do té doby, než voda zůstane úplně čistá.Jakmile je voda čistá, necháme v ní rýži nejlépe 4 hodiny (jde to i na 1 hodinu, ale čím déle to tam necháte, tím více bude výsledná mouka hladší, zrna totiž více změknou a půjdou líp rozemlít (recept je vhodný i pro méně výkonnější mixéry).Po 4 hodinách rýži scedíme, rozprostřeme na utěrkou vyložený plech a necháme vsáknout přebytečnou vodu (vrstvu udělejte klidně i ze 3 utěrek, rychleji se to vsákne).Po asi hodince, kdy je rýže sušší, vysypeme a rozprostřeme rýži na pečicím papírem vyložený plech a sušíme v troubě vyhřáté na 60-80 °C za stálého kontrolování. Když se vám rýže zdá už dost suchá, vypneme troubu a necháme venku rýži vychladnout.Vychlazenou rýži rozemeleme v mixéru, prosejeme přes jemné sítko - a máme hotovo!
Pokud chcete bezlepkovou, použijte normální, dlouhozrnnou. Pokud chcete dělat např. Mochi a jiné asijské pokrmy, kupte kulatozrnnou. Osobně vám doporučuji kupovat rýži balenou v igelitu, je lepší kvality.
Máte i Vy nějakou zkušenost s nákupem rýže? Určitě mi dejte vědět do komentářů.
![]() |
Autor: Zuzulaaa |
![]() |
Datum vložení: 11.10.2018 19:52 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady