200 g jablek hrubě nastrouhaných
250 ml smetany ke šlehání
cca 1 lžička skořice
150 g cukru krupice (dle sladkosti jablek)
1 lžička citronové kůry
6 lžic oleje
3 vejce
1 kypřící prášek do pečiva
300 g polohrubé mouky
Dále dle chuti:
rozinky
brusinky
nasekané ořechy. kokos nebo mandle
čokoláda
Jablka zbavíme jadřinců, nastrouháme do mísy na hrubém struhadle a pokud nemají příliš tuhou slupku, nemusíme je ani loupat.K jablkům na jemno přistrouháme citronovou kůru, přidáme cukr, skořici, žloutky a olej, vše dobře promícháme, přilijeme smetanu, přisypeme mouku s kypřícím práškem, kdo chce, může přidat v rumu máčené rozinky nebo brusinky, nasekané ořechy, nasekanou čokoládu...Do těsta zlehka vmícháme sníh z bílků, těsto nalijeme do koláčové formy (cca 33 cm), pekáčku nebo bábovkové formy, které jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou.Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů, asi 25-30 minut, podle použité formy. Vyzkoušíme špejlí, zda těsto nelepí.Po vychladnutí, před podáváním, můžeme posypat moučkovým cukrem s vanilkou nebo přelít čokoládovou či citronovou polevou, posypat kokosem nebo ořechy...
Buchta je krásně vláčná a nadýchaná, dá se použít i jako korpus na dort nebo řezy.
Autor: recepty73 (Jiří Jirka) | |
Datum vložení: 25.10.2018 06:51 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz