Základní linecké těsto na korpus (na 1 velký koláč anebo 14 ks tartaletek):
300 g hladké mouky (hladká špaldová mouka)
2 ks žloutků
170 g másla (to prostě do lineckého těsta patří)
70 g cukru (třtinového cukru)
nastrouhaná citrónová kůra
Tvarohovo-ricottový krém:
500 g polotučného tvarohu (nízkotučného)
250 g ricotty
1 vajíčko
datlový sirup (množství dle chuti – ochutnejte krém, než do něj fouknete vajíčko)
skořice dle chuti
Jablečno-ořechová vrstva:
5 větších jablek
50 g vlašských ořechů (množství libovolné)
skořice a muškátový květ dle chuti
Veškeré suroviny na korpus zpracujeme v hladké těsto, zabalíme do fólie a dáme na 30-60 min. do ledničky.Oloupeme jablka, pokrájíme je na malé kousíčky, vložíme do hrnce, zasypeme skořicí a muškátovým květem, zalijeme trochou vody a cca 5-10 minut povaříme.Pečící formu, případně formičky na tartaletky, vymažeme máslem a vysypeme trochou mouky, aby se těsto nepřilepilo. Tím zajistíme, že koláč zůstane při krájení kompletní (tedy že korpus nezůstane ve formě a na talířku nebudeme mít jen pečený tvarohový krém). Mezitím předehřejeme troubu na 180°C.Zatímco se těsto chladí, připravíme krém. Smíchejte 2 tvarohy (500 g), 1 ricottu (250 g), dochuťte datlovým sirupem a skořicí. Ochutnejte a přidávejte, dokud nebudete s chutí spokojeni. Pak přimíchejte vajíčko. Vzniklý krém odložte do lednice.Po 30-60 min. vyndáme těsto z ledničky. Těsto můžete vyválet a dát do formiček. Podle mě zbytečná práce – já těsto do formy jednoduše ,,namačkám“.Poté, co je těsto již natlačené ve formě, navrstvím na něj tvarohovo-ricottový krém a povařenou jablečnou směs. Nakonec posypu vlašskými ořechy a zasypu skořicí.Koláč vložím do předehřáté trouby na 180°C a peču cca 20-25 minut.Po upečení nechte koláč venku vychladnout a nakonec vložte na pár hodin do ledničky. Čím více hodin (dnů) bude v ledničce, o to víc bude korpus měkčí.
Více receptů a tipy na podniky najdete na mém blogu dianaella.com.
Autor: DianaElla | |
Datum vložení: 04.11.2018 15:47 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz