Těsto:
300 g hladké mouky
240 g měkkého másla (část másla můžete nahradit sádlem, tak jednu lžíci)
3 lžíce octa
3 lžíce vody
2 žloutky
Náplň:
120 g mletého máku
1 vanilkový cukr
2 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky citronové kůry
1/2 lžičky perníkového koření
200 ml mléka
1 lžíce másla
------
1 lžíce másla + 1 lžíce rumu na potření
cukr moučka
Všechny suroviny na těsto vložte do mísy a zadělejte hladké těsto. Mouku přidávejte postupně, nelepí to tolik. Těsto zabalte do sáčku a nechte v lednici alespoň 30 minut odpočinout. Mezitím připravte náplň.Suroviny na makovou náplň (kromě másla) dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. Pomalu několik minut vařte doměkka. Mák by se měl vařit klidně deset minut, aby byl opravdu vláčný. Podle potřeby přidejte i více mléka. Do hotové nádivky vmíchejte máslo a nechte úplně vychladnout.Zapněte troubu na 170 °C. Těsto rozdělte na tři stejné díly. Z každého dílu utvořte kouli a postupně rozválejte na kruhy. Každý kruh rádýlkem rozdělte na 8 výsečí, rozdělte na ně makovou náplň a zamotejte rohlíčky směrem do středu kruhu. Rohy jednotlivých dílků nejprve přehněte dovnitř a vytvarujte rohlíčky tak, aby konec zamotaného těsta byl dole.Pečte asi 20 minut - do zrůžovění těsta. Ještě horké na plechu potřete rozpuštěným máslem s rumem a důkladně pocukrujte.
Svatomartinských či bratislavských rohlíčků je tu hodně, toto těsto jsem ale nenašla, možná jsem hledala špatně. Nejblíže tomu (s menším množstvím tuku) jsou Yanullčiny strakonické štrúdly :D
Autor: hosta | |
Datum vložení: 09.11.2018 23:45 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz