Těsto:
240 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
140 g másla nebo jiného tuku
1 vejce
2 lžíce 12% sladké smetany
Na potření a posypání rozváleného těsta:
2 lžíce 12% sladké smetany
50 g krupicového cukru
1-3 lžičky skořice - dle chuti
Ovocná směs:
500 g švestek
4 ks větších jablek
1 vanilkový cukr
50 g krupicového cukru - i víc dle potřeby
šťáva z 1/2 citronu
50 g loupaných mandlí
Do mísy prosijeme mouku, moučkový cukr, přidáme na menší kousky nakrájené máslo, vejce, smetanu a vypracujeme těsto. Zabalíme do mikroténu a zhruba na 1 hodinu uložíme do chladničky.Odleželé těsto přendáme na pomoučněný vál a rozválíme do obdelníkového tvaru. Potřeme smetanou, posypeme cukrem smíchaným se skořicí a pevně srolujeme. Roládku zabalíme do mikrotenu a vložíme na zhruba 2 hodiny do mrazničky.Jablka oloupeme, odstraníme jadřinec a nakrájíme na plátky nebo kousky. Pokapeme citronovou šťávou a osladíme části cukru a vanilkového cukru, přidáme nahrubo nasekané mandle, lehce promícháme.
Švestky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na čtvrtky a taktéž osladíme.Do zapékací mísy na dno rozprostřeme polovinu jablek, na ně švestky a zbytek jablek. Ztuhlou roládu nakrájíme na plátky a na povrchu skládáme v kruzích mírně přes sebe. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 - 40 minut při 180°C.
Po upečení necháme mírně vychladnout a podáváme vlažné.
Zdroj receptu: Vaříme krok za krokem, nepatrně upraveno.
Skořice doporučuji dát spíše méně, stačí 1 lžička, je dost aromatická. Ovoce by se ani nemuselo dávat ve vrstvách, ale může se i smíchat dohromady. Taky může být v jiném poměru. Místo smetany půjde použít i mléko. Na zapečení budou fajn i jednoporcové zapékací misky.
Recept byl uveřejněn jako Jablečno-švestkový crumble, ale to by mělo být jen zapečené ovoce s drobenkou. Tak mám problém s názvem a proto ty uvozovky. :-)
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 11.11.2018 09:06 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz