TopRecepty.cz

Perní(č)kový koláč


Perní(č)kový koláč

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
cca 1 lžíce kakaa, dle barvy
1 prášek do perníku
2 lžíce medu
2 lžíce rumu
cca 4 lžíce mléka
pečící papír
Dále dle chuti:
cca 170 g švestkových povidel
čokoládová poleva
bílek na potření
mandle půlené nebo nasekané nebo ořechy, kokos...
bílková poleva

Postup

Mouku s cukrem, kypřidlem a kakaem promícháme v míse. Přidáme med, rum, mléko a vypracujeme těsto, které půjde dobře (ne z tuha) válet na pomoučněném stole. Dle kvality mouky a velikosti lžíce podle potřeby můžeme přidat při zpracování ještě trochu mléka.Těsto rozdělíme na dva díly. První díl vyválíme rovnou na pečícím papíře, který budeme vkládat do remosky nebo formy na pečení o průměru cca 32 cm. Tento plát těsta potřeme zhruba 200 g povidel. Pokud máme povidla tužší, naředíme je třeba rumem, černým čajem, likérem...Na povidlový plát položíme druhý vyválený perníkový plát. Doporučuji poprášit fólii hladkou moukou, na ní rozválet druhý díl těsta a ten pak přenést a překlopit na povidlový plát.Zdobení je na každém z nás a našich chutí. Pokud chceme perník s čokoládovou nebo bílkovou polevou, můžeme koláč již péct. Pokud chceme zdobený mandlemi, pistáciemi, ořechy..., tak těsto potřeme promíchaným bílkem a poté posypeme mandlemi...Pečeme v remosce nebo předehřáté troubě na 170 stupňů 25-30 minut. Po vychladnutí dozdobíme dle chuti, pokud jsme nezdobili před pečením.Nečekejte nadýchaný perník, tento je na způsob čokoládových polévaných perníků nebo perníčků. Krájet a jíst se dá samozřejmě hned po upečení, ale jeden, dva dny proležení mu vyloženě svědčí, povidla ho zvláční.

autor Autor: recepty73 (Jiří Jirka)
Datum vložení Datum vložení: 22.11.2018 19:27

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz