500 g polohrubé mouky
100 g cukru
100 g másla (nebo hery)
42 g droždí
200 ml mléka
2 žloutky
50-100 g rozinek
rum
loupané mandle
citronová kůra
1 špetka soli
vejce na potření
tuk na vymazání plechu
Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, špetku soli a trochu mouky, necháme vzejít kvásek.Rozinky namočíme do horké vody (případně s přidáním rumu), po 10 minutách vodu slijeme a necháme je okapat.V míse smícháme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, kvásek, strouhanou citronovou kůru, rozinky a vypracujeme hladké těsto.Těsto necháme hodinu na teplém místě kynout.Pak z těsta vytvarujeme bochánek, který necháme ještě chvíli nakynout.Mazanec umístíme na tukem vymazaný plech, potřeme vejcem a posypeme mandlemi.Pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut při 200 °C. Poté teplotu zmírníme na 150 °C a dopečeme 20-25 minut.Pokud z tohoto těsta budeme péct vánočku, pak vykynuté těsto rozdělíme na devět dílů.Ze všech dílů vyválíme stejně dlouhé válečky (prameny) podle toho, jak chceme mít vánočku velkou.Nejdříve upleteme cop ze 4 pramenů a přemístíme ho na vymazaný plech.Pak upleteme klasický cop ze tří pramenů a umístíme ho na základ vánočky.Nakonec jen zatočíme do sebe poslední dva prameny a umístíme je navrch vánočky. Celou vánočku můžeme zpevnit zapíchnutím několika špejlí.Potřeme vejcem, posypeme mandlemi, necháme ještě chvíli kynout a pak pečeme stejně jako mazanec.
Autor: bubbagump | |
Datum vložení: 19.12.2018 15:44 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz