250 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
250 ml mléka
30 g čerstvého droždí
3 žloutky
125 g másla
80 g cukru krupice
1 špetka soli
citrónová kůra
mandle
rozinky
rum
citronát
Dále:
1 vejce (na potření)
plátky mandlí (nebo ořechy)
Rozinky namočíme alespoň dvě hodiny předem do rumu.Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl.
K mouce nalijeme vlažné mléko, přidáme lžíci cukru a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek.Máslo rozpustíme v mikrovlnce. Do mouky přidáme zbytek cukru, žloutky, rozpuštěné máslo a strouhanou citronovou kůru. Za pomocí ručního šlehače s háky těsto mísíme, do té doby než se přestane chytat k míse. Pokud je těsto stále vlhké, jemně jej poprášíme moukou.Těsto necháme kynout 1,5 hodiny. Dvakrát jej při vykynutí vařečkou nebo šlehačem zpracujeme na menší objem.Do vykynutého těsta zapracujeme mandle, rozinky a pár kapek citronátu.Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.Vykynuté těsto na pracovní desce rozdělíme na 9 stejných dílů, ze kterých vyválíme jednotlivé prameny.Spodní část spleteme ze 4 pramenů, střední část ze 3 pramenů a horní ze 2. Na připravený plech přeneseme každou část a vánočku sestavíme na plechu. Můžeme zajistit špejlemi. Vánočku přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout.Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.Vložíme do trouby a pečeme 15 minut na 180 °C. Poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme 20 minut. Když začíná hřbet vánočky tmavnout, přikryjeme alobalem. Ke konci pečení alobal sundáme a potřeme zbytkem vajíčka, aby vánočka měla stejnoměrnou barvu.
Autor: Odeta Wollmanova (Odeta) | |
Datum vložení: 01.01.2019 16:30 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz