TopRecepty.cz

Štědrák


Štědrák

Suroviny

Těsto:
500 g polohrubé mouky
1 žloutek
1 špetka soli
70 g moučkového cukru
80 g másla
20 g čerstvého droždí
300 ml vlažného mléka
1 vejce na potření
Ořechová náplň:
120 g mletých ořechů
100 g moučkového cukru
voda
vanilkový cukr
Maková náplň:
120 g mletého máku
100 g moučkového cukru
mletá skořice
voda
Povidlová náplň:
150 g švestkových povidel
voda
40 g moučkového cukru
mletá skořice
malinová šťáva
1 lžíce rumu
Tvarohová náplň:
150 g tvarohu
1 lžíce moučkového cukru
vanilkový cukr
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
1 vejce
1 lžíce hrubé mouky
smetana (pokud je třeba)
strouhanka (pokud je třeba)

Postup

Do 100 ml vlažného mléka z odměřeného množství rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci hladké mouky a necháme vzejít kvásek.Mouku prosejeme, přidáme cukr, sůl, rozehřáté máslo a po částech vmícháme zbylé vlažné mléko. Nakonec přidáme kvásek a vypracujeme husté těsto, které necháme na teplém místě kynout 1 hodinu.Rozemleté ořechy smícháme s cukrem a malým množstvím vody, chvíli povaříme, dochutíme vanilkovým cukrem.Mletý mák smícháme s cukrem a skořicí, rozředíme podle potřeby vodou a chvíli povaříme.Švestková povidla rozvaříme s vodou, přidáme cukr, skořici, malinovou šťávu, rum a všechno dohromady promícháme.Žloutek oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Měkký tvaroh propasírujeme přes síto, přidáme moučkový a vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, žloutek a všechno dohromady promícháme. Nakonec zlehka přimícháme mouku a opatrně vmícháme sníh. Je-li náplň hustá, přidáme trochu smetany, je-li řídká, přimícháme strouhanku.Plech vyložíme pečicím papírem (nebo vymažeme tukem). Včas začneme nahřívat troubu na 175 °C.Těsto po vykynutí rozdělíme na pět dílů a každý díl samostatně vyválíme na tenký plát.Jeden díl přeložíme na vymaštěný nebo papírem vystlaný plech a natřeme jej ořechovou náplní, přikryjeme druhým dílem těsta, potřeme makovou náplní, přiložíme třetí díl těsta, natřeme povidlovou náplní a přikryjeme čtvrtým dílem těsta, který natřeme tvarohovou náplní. Nakonec náplň zakryjeme posledním vyváleným dílem těsta.Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a ve vyhřáté troubě upečeme (175 °C/asi 30 minut). Krájíme až je zcela vychladlý.

autor Autor: aja.g (Alena)
Datum vložení Datum vložení: 12.07.2009 19:13

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz