Těsto:
450 ml polohrubé mouky (2 hrnky)
120 ml vody (1/2 hrnku)
1 lžička citronové šťávy
150 g másla
1 lžička prášku na pečení
--------
cca 1 kg jablek (4-5 ks)
Krém:
2 zakysané smetany (dohromady cca 400 ml)
220 ml cukru (1 hrnek)
1 vejce
2 lehce navršené lžíce hladké mouky
Jablka oloupejte, vykrojte jadřinec a pokrájejte na drobné kostičky či plátky. Máte-li jablka tvrdá, krájejte na menší kousky. Já použila sladké, už dost měkké kožené renety, zatím z vlastní sklizně.Z mouky, prášku do pečiva a změklého másla udělejte drobenku. Do ní rychle zapracujte studenou vodu, ochucenou citronovou šťávou. Vypracujte vláčné nelepivé těsto. A zapněte troubu, vyhřejte ji na 180 st.C.Koláčovou formu můžete vymazat máslem, pokud máte nepřilnavou, tak to není ani nutné. Těsto vymačkejte do formy - i do vyšších krajů a hustě posypte pokrájenými jablky.Zakysané smetany s cukrem, vejcem a moukou prošlehejte metličkou a směsí zalijte jablka. Dejte péci, po deseti minutách můžete troubu stáhnout na 160 st.C (podle vašich zkušeností, já pekla v horkovzdušné). Celková doba pečení je cca 35-40 minut - do zezlátnutí povrchu.
Nechte důkladně vychladnout - a před podáváním můžete pocukrovat.
Podle maďarských stránek bidista.com
Autor: hosta | |
Datum vložení: 26.01.2019 20:04 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz