TopRecepty.cz

Kynutý koláč s jablečnou náplní


Kynutý koláč s jablečnou náplní

Suroviny

Těsto:
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
20 g čerstvého droždí
200 ml mléka
50 g másla
1 lžíce rumu
1 žloutek
1 špetka soli
1 vanilkový cukr
citronová kůra podle chuti
Dále:
1-1,5 kg očištěných jablek (podle šťavnatosti)
mletá skořice
krupicový cukr (podle chuti)
citronová šťáva z půlky citronu
rozinky nebo brusinky(podle chuti)
vanilkový pudink (nemusí být)
1 hrnek drobenky
olej nebo máslo

Postup

Mouky nasypeme do mísy, přidáme citronovou kůru, sůl, vanilkový cukr a vše promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobíme droždí a přidáme polovinu vlahého mléka. V důlku droždí zamícháme na řídkou kašičku, ze které necháme pod utěrkou vzejít kvásek.Poté do mísy přidáme rum, rozpuštěné vlažné máslo se zbylým vlažným mlékem a vše vymícháme dohladka. Opět zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme krátce (přes půl hodinky) odpočinout - kynout, kdy v polovině času ještě jednou těsto prohněteme.Jablečná náplň: očištěná jablka hrubě nastrouháme do kastrolu, přidáme citronovou šťávu, skořici a cukr podle chuti. Pokud máme jablka moučnatější, přidáme i trošku vody a vše za občasného promíchání asi 5-10 minut podusíme pod poklicí. Kdo rád rozinky nebo brusinky, může jich hrst přihodit do jablek a podusit společně. Pokud chceme náplň krémovější, přidáme ke strouhaným jablkům před koncem dušení, plnější lžíci vanilkového pudinku rozmíchanou v 1 dl studené vody.Těsto rozprostřeme do koláčové formy o průměru cca 33 cm, kterou buď vyložíme pečicím papírem který pokapeme olejem nebo formu rovnou olejem nebo máslem vymažeme.Na těsto naneseme do pokojové teploty zchladlou jablečnou náplň, kterou posypeme drobenkou.Drobenku připravíme prohnětením polohrubé mouky, moučkového cukru se lžící vanilkového nebo skořicového cukru a másla. Do drobenky můžeme přidat nasekané ořechy nebo plátky mandlí.Takto připravený koláč necháme před pečením krátce (postačí 5 minut) odpočinout.Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C do zezlátnutí okrajů koláče a drobenky. Pokud budeme péct v remosce, není nutné krátké kynutí před pečením.

autor Autor: recepty73 (Jiří Jirka)
Datum vložení Datum vložení: 01.02.2019 08:14

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz