Těsto:
200 g jemně nastrouhané mrkve
100 g cukru krupice
1 lžička skořice
50 ml oleje
2 vejce
250 g polohrubé mouky
necelý prášek do pečiva
Krém:
250 g měkkého tvarohu
250 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
cca 2 lžíce cukru krupice, dle chuti
Poleva:
20 g másla
100 g cukru krupice
cca 100 ml smetany ke šlehání
Jemně nastrouhanou mrkev v míse smícháme s cukrem, vejci, skořicí a olejem. Přisypeme cca 250 gramů mouky (záleží na šťavnatosti mrkve) a necelý prášek do pečiva. Opět řádně promícháme a těsto přendáme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy (22 cm) nebo malého pekáčku.Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů (nebo remosce) cca 25-30 minut. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Korpus necháme zchladnout. Pak prokrojíme a naplníme tvarohovým krémem.Tvarohový krém: smetanu vyšleháme na šlehačku s vanilkovým cukrem. Tvaroh vyšleháme s krupicovým cukrem dle chuti. Pak obojí dobře promícháme.Po naplnění zaklopíme vrchním dílem korpusu a přelijeme karamelovou polevou, kterou nalijeme do středu vrchního korpusu a necháme pomalu roztékat do stran za našeho dohledu.Hotový dort / řez necháme v chladnu proležet a zpevnit (ztuhnout). Poté krájíme na klínky a podáváme.Na krájení téhle dobroty si tentokrát nechystejte úzký delší nůž! Nejlepší rozdělování na porce je v tomto případě delší nit. Karamel sice po odležení zatuhne a neroztéká se, ale na nůž se lepí a korpus poté na sebe drolí. Proto chceme-li čistý řez a úhledný zákusek, použijeme nit. Věřte, že je to i velmi rychlé: nit vsuneme pod korpus, nastavíme si konce do požadované velikosti výseče a pak už jen nit nad dortem / řezem překřížíme až k samému dnu dortu. Stejně tak mě kdysi učila babička krájet knedlíky.Karamelová poleva: v kastrůlku na rozpuštěném másle necháme pomalu zkaramelizovat cukr do zlatohnědé barvy. Pak do něj přiléváme opatrně teplou smetanu a mícháme lžičkou. Smetana nesmí být studená, jinak karamel příliš prská a bublá a někdy má chuť až explodovat přes vzniklou krustu z tepelného šoku. Takže pozor! Pokud se vytvoří v karamelu hrudky, nezoufejte. Za pomalého zahřívání se ve smetaně opět rozpustí. Je-li třeba, můžeme trochu smetany přidat, konzistenci odhadne každý jednoduchým testem, kdy nechá pár kapek ztuhnout na stole nebo talířku. Karamel nesmí být tvrdý, ale tužší, aby držel na korpusu a jen mírně stékal, pro efekt.
Autor: recepty73 (Jiří Jirka) | |
Datum vložení: 07.02.2019 19:11 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz