4 vejce + 1 na potření
250 g krupicového cukru
1 špetka soli
500 g hladké mouky
100 g másla
100 g mandlí neloupaných
100 g mandlí loupaných
1 špetka prášku do pečiva
kůra z citronu
Předehřejeme troubu na 180° C. Neloupané mandle na suché pánvi opražíme, necháme zchladnout a spolu s loupanými nasekáme nahrubo.Rozpustíme máslo a necháme stát stranou. V míse našleháme 4 vejce s cukrem a špetkou soli do bílé pěny podobně jako na piškot.Do pěny prosejeme mouku se špetkou prášku do pečiva (nedávat víc, sušenky by při pečení praskaly), přidáme máslo, mandle a nastrouháme citronovou kůru. Vše promícháme, přendáme na vál nebo podložku a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto.Těsto rozdělíme na 5 stejných dílů, ze kterých vytvoříme válečky o průměru 3-4 cm podle délky plechu. Válečky pokládáme na plech vyložený papírem na pečení, mírně je zploštíme a potřeme rozšlehaným vejcem.Pečeme do zlatavé barvy 25-32 minut podle trouby. Ještě teplé ihned nakrájíme na proužky silné přibližně 2 cm.
Proužky poklademe řeznou stranou zpět na plech a dáme dosušit na 150° C asi na 15 minut.
Hotové sušenky uchováme v plechové krabici.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 16.02.2019 21:27 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz