21 g droždí
1 lžička cukru
pár lžic vlažného mléka
1 lžička mouky na kvásek
500 g hladké mouky (pokud máte kukuřičnou mouku, dejte jí 150 g a 350 g hladké, koblihy jsou pak žluťoučké jako sluníčka)
na špičku nože soli
vanilkový cukr
180 g cukru krupice
1 vejce
2 žloutky
80 g rozpuštěného másla
1 lžička strouhané citronové kůry
200 g vlažného mléka
3 lžíce rumu
Na potření:
rozpuštěné máslo
rum
Náplň:
jakákoliv marmeláda
Nejdříve nachystáme kvásek: droždí rozdrobíme do mléka, přidáme cukr a mouku, promícháme, misku přikryjeme igelitem a necháme v teple vzejít.Mezitím vyšleháme vejce, žloutky, cukr, kůru a máslo do pěny. Odváženou mouku smícháme s troškou soli.Do žloutkové směsi přidáme rum, vzešlý kvásek a po částech přidáváme mouku a vlažné mléko. Zaděláme vláčné těsto. Mísu přikryjeme a necháme v teple kynout. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, tak připravíme plechy vyložené pečicím papírem.Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, vytvoříme z něj váleček a odkrajujeme kousky těsta, každé o hmotnosti cca 80-90 g. Vytvoříme z nich bochánky, dáme je na plechy, ty přikryjeme utěrkou a necháme ještě kynout. Mezitím rozpálíme troubu na 180 °C. Jakmile jsou koblihy vykynuté, vložíme je do trouby a pečeme 15-18 minut, dozlatova.Připravíme si do zdobícího sáčku s ostrou a úzkou zdobičkou marmeládu. Na potření si pak rozehřejeme máslo a přidáme do něj rum.
Ihned po upečení potřeme koblihy máslem s rumem a naplníme. Bok koblihy nařízneme trochu ostrým nožem a zdobičkou naplníme marmeládou.Koblihy ukládáme do formy na biskupský chlebíček, kterou máme vyloženou ubrousky, pocukrujeme a můžeme podávat.
Autor: DomaJeDoma | |
Datum vložení: 21.02.2019 17:39 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz