5-8 jablek (podle velikosti)
2 lžíce krupicového cukru
trochu citronové šťávy
80-100 g malinové marmelády (nebo jiné)
30 g mandlí (nebo vlašských ořechů)
Na těsto:
70 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
4 vejce
1 špetka soli do sněhu
120 g polohrubé mouky
2 špetky prášku do pečiva
strouhaná citronová kůra
Dále:
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání
Jablka oloupeme, jádřince vykrojíme a jablka dáme (postavíme) do kastrůlku. Zalijeme vodou, přidáme citronovou šťávu a trochu cukru. Jablka necháme zvolna krátce povařit, pozor na možné rozvaření. Pak je vyjmeme a necháme zchladnout. Nálev můžeme použít na něco jiného.Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh.Pak šleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do bělavé pěny, ke konci přidáme citronovou kůru. Opatrně a lehce vmícháme po částech sníh a mouku smíchanou s práškem do pečivaDo zapékací mísy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou nalijeme těsto a do těsta rozložíme povařená jablka. Otvory po jadřincích vyplníme marmeládou smíchanou s nastrouhanými nebo nasekanými mandlemi nebo ořechy.Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 40 minut při teplotě cca 155-160 °C.
Zdroj receptu: Vaříme krok za krokem
Pekla jsem v kulaté formě o průměru 24 cm a 6 cm na výšku.
Příště bych přidala více jablek než jen pět - v kruhu těsně vedle sebe.
Správně se do piškotového těsta nedává prášek do pečiva, ale tady jsem oproti receptu nepatrně přidala.
Moučník se dá servírovat i s troškou šlehačky.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 05.03.2019 20:26 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz