Těsto:
200 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
kůra z 1/2 bio citronu
1 špetka soli
80 g moučkového cukru
210 ml mléka
70 g másla (nebo jiného tuku)
1 žloutek
16-18 g čerstvého droždí
Náplň:
250 g tvarohu v kostce
50 g krupicového cukru (podle potřeby)
1 vanilkový cukr
kůra z 1/2 bio citronu
1 lžíce rumu
1 menší vejce
70 g povidel
strouhaný perník na zahuštění povidel (pokud je třeba)
Na povrch:
moučkový cukr
vanilkový cukr
Běžným způsobem připravíme kynuté těsto. Já používám domácí pekárnu, kde jako první dávám vlažné mléko, rozpuštěný vlahý tuk, žloutek a citronovou kůru. Pak obě mouky smíchané se solí, cukr a nahoru rozdrobené droždí. Program Těsto.V době, kdy kyne těsto, tak připravíme náplň. Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, rumem, citronovou kůrou podle chuti a vejcem.
Povidla rozmícháme a pokud je třeba, upravíme hustotu. Buď zředíme troškou rumu nebo zahustíme strouhaným perníkem.Vykynuté těsto na vále rozválíme do obdélníkového tvaru o velikosti použitého plechu, do kterého vložíme papír na pečení. Místo papíru na pečení můžeme plech vymazat tukem, nejraději nějakým v kostce, těsto pak neklouže. Těsto na plechu ještě případně upravíme jednoručním vyvalovacím válečkem. Pak plech s těstem přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Množství těsta je určeno na plech o rozměrech cca 37 x 28 cm.Do vykynutého těsta vytlačíme pomoučeným rovným dnem skleničky nebo pevnějším kelímkem o průměru 55 mm dvanáct prohlubní. Vždy silně zatlačíme až dospodu a snažíme se mít důlky rovnoměrně v řadě, kvůli pozdějšímu krájení. Důlky ihned naplníme tvarohem, nejlépe to jde cukrářským sáčkem s rovnou špičkou. Doprostřed ještě přidáme trošku povidel. (Můžeme nakonec i posypat drobenkou.)Po naplnění vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Orientačně 35 minut při 175-180 °C.
Po vychladnutí pocukrujeme a nakrájíme na porce.
Kdo nemá domácí pekárnu, tak přidávám odkaz na postup při přípravě kynutého těsta: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...
Místo tvarohu půjdou použít i jiné náplně.
Taktéž se může přidat i drobenka.
Těsto se může před pečením potřít vlahým rozpuštěným máslem nebo žloutkem, smíchaným s lžící mléka.
Tento nápad na "koláče" pečené na plechu jsem okoukala v časopise.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 09.03.2019 17:41 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz