Těsto:
3/4 kg hladké mouky
1/2 kostky droždí
1/4 litru vlažného mléka
3 polévkové lžíce cukru
1/2 kávové lžičky strouhané citronové kůry
1 balíček vanilkového cukru
1 kelímek zakysané smetany
4 polévkové lžíce dobrého oleje (para, olivový)
1/2 kostky rozpuštěného másla nebo Hery
2 celá vejce
špetka soli
Na povrch:
1/2 kg jahod pokrájených na plátky
Na drobenku:
25 dkg hrubé mouky
1/2 kostky změklého másla (Hery)
10 dkg cukru
Ze surovin na těsto zaděláme měkké těsto, které se nelepí, povrch pomoučíme, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Plech s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem. Troubu předehříváme na 180 st.Vykynuté těsto dáme na plech vyložený pečícím papírem a válečkem nebo rukama ho rozložíme rovnoměrně po celé ploše plechu. Na povrch vyskládáme plátky jahod, zasypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě při 180 st. cca 25 minut.Vychladlý koláč krájíme na porce, které můžeme ozdobit šlehačkou nebo kopečkem zakysané smetany.
Protože u nás jsou oblíbené nižší koláče, vykynuté těsto rozpůlím a z uvedeného množství dělám 2 plechy 20x30 cm.
S těstem se velice dobře pracuje, takže je také vhodné na koláče a koláčky klasických kulatých tvarů a to nejen jahodové. Náplně pak dávám podle chuti - mák, tvaroh, různé ovoce, džemy ... , což využiji za měsíc pro pečení koláčků svatebních :-).
Autor: taddy1 | |
Datum vložení: 23.03.2019 17:45 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz