250 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
1 špetka soli
citronová kůra z bio citronu
80 g moučkového cukru
80 g másla nebo jiného tuku
1 žloutek
180-190 ml mléka
25 g čerstvého droždí
25 g másla na potření povrchu
80 g švestkových povidel (podle potřeby)
10 mandlí (možno vynechat)
trocha moučkového a vanilkového cukru (na posypání povrchu po upečení)
Z mouky, soli, cukru, kůry, žloutku, vlažného mléka, rozpuštěného vlahého tuku a droždí zaděláme běžným způsobem těsto, které necháme vykynout. Nejlépe je ale použít domácí pekárnu, kde zvolíme program Těsto.Vykynuté těsto rozdělíme na 10 dílků, z kterých vyválíme cca 26 cm dlouhé válečky. Ty v polovině ohneme, spleteme a konce dobře zamáčkneme, aby se pak při pečení nerozpletly. Uložíme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení a necháme vykynout.Mandle vsypeme do vařící vody, po chvíli je scedíme a odstraníme slupku. Mandle můžeme nechat ve vodě i delší dobu, pak se při pečení nepřipalují.
Povidla dáme do cukrářského sáčku s kovovou špičkou.Do vykynutých motánků uděláme na širším konci důlky. Použijeme např. skleněnou štamprli o průměru dna 3 cm. Omoučíme ji a důkladně do těsta zamáčkneme. Motánky potřeme rozpuštěným, ale vlahým máslem a důlky cukrářským sáčkem naplníme povidly. Nahoru dáme jednu mandli.Vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Orientačně 25-30 minut na cca 175 °C. Po upečení dáme na mřížku a po vychladnutí na povrchu jemně pocukrujeme.
Kdo nemá domácí pekárnu a je třeba začátečník, tak zde je podrobný postup, jak na kynuté těsto. https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 08.04.2019 20:21 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz