Těsto:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
1 špetka soli
50 g cukru
1 lžička vanilkového cukru
42 g droždí
1 vejce
200 ml majonézy
200 ml vlažného mléka
Na potření:
1 vejce
mák
K podávání:
med
V míse smícháme mouky a sůl, uprostřed vytvoříme důlek, kam rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem, Necháme vzejít kvásek.Do mísy přidáme celé vejce, majonézu a vypracujeme těsto. Pokud by se těsto lepilo, přidáme ještě trošku mouky na podsypání, záleží na tom, jak mouka saje. Necháme vykynout asi 1 hodinu.Vykynuté těsto rozdělíme na čtvrtky a každou na 8 dílků. Vyválíme dlouhé válečky, které stočíme do tvaru šnečků a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ještě asi 10 minut kynout, pak potřeme vejcem a posypeme mákem.Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.Jidášky servírujeme pokapané medem.
Majonézové jidášky jsou velmi vláčné a s těstem se výborně pracuje, nelepí se a dobře drží tvar.
Autor: Lenunka | |
Datum vložení: 10.04.2019 16:07 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz