TopRecepty.cz

Netradiční šnekový mazanec s mákem a višněmi


Netradiční šnekový mazanec s mákem a višněmi

Suroviny

Na těsto:
500 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 špetka soli
1 špetka citronové kůry
175 g měkkého tvarohu (z vaničky)
2 vejce
190-200 ml mléka (podle potřeby)
25 g čerstvého droždí

Na náplň:
200 ml mléka (podle potřeby)
50 g cukru krupice
100 g mletého máku
20 g strouhanky
1 špetka mleté skořice
250 g višní z kompotu bez pecek
250 ml šťávy z kompotu
1/2 balíčku vanilkového pudinku
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání formy
moučkový cukr na posypání
vanilkový cukr na posypání

Postup

Hladkou mouku smícháme s cukrem a solí a prosejeme. Přidáme vanilkový cukr, měkký tvaroh, citronovou kůru, vlažné mléko, vejce a rozdrobené čerstvé droždí. Hnětačem vypracujeme vláčné těsto, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.Připravíme makovou náplň tak, že v rendlíku za stálého míchání svaříme mléko s cukrem, mletým mákem, strouhankou a skořicí. Mléko dáme dle potřeby. Necháme zchladnout.Z kompotové šťávy a pudinkového prášku svaříme hustý pudink. Po odstavení do něj vmícháme višně, pokud je třeba, můžeme přisladit. Necháme zchladnout.Vykynuté těsto vyválíme na mírně podsypaném silikonovém vále do obdélníkového tvaru, potřeme makovou náplní, pak rozprostřeme pudink s višněmi. Těsto za pomocí silikonového válu srolujeme do závinu a stočíme do tvaru šneka, do vymazané a vysypané dortové formy, o průměru 26 cm. Na povrchu rukou upravíme - zamáčkneme, aby byl závin ve formě stejnoměrně. Jak do výšky, tak i k okrajům.Necháme zhruba 10 minut pod utěrkou kynout a pak vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zhruba 50-60 minut při teplotě cca 165-170 °C. Pokud by se začal shora připalovat, povrch překryjeme papírem na pečení.Ještě teplý mazanec vyjmeme z formy a na povrchu pocukrujeme. Necháme dobře vychladnout a krájíme.

Poznámka

Zdroj receptu: Voňavé jaro - recepty Dr. Oetker. Mírně poupraveno.
Pokud hledáte v těstě tuk, tak ten tam není. Místo trochy mléka se může dát do těsta rum. Do makové náplně zase místo normálního cukru trochu vanilkového, dá se přidat i citronová kůra.
Možná bych příště dala do ovocného pudinku o trochu víc, než jen polovinu pudinkového prášku.
K zadělání těsta můžeme použít i domácí pekárnu.

autor Autor: Merylas
Datum vložení Datum vložení: 14.04.2019 22:40

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz