200 ml polotučného mléka
120 g cukru krupice
1 sušené droždí
500 g polohrubé mouky
50 g kandované citronové kůry
1 špetka soli
3 žloutky
1 vanilkový cukr
50 g rozinek
100 g plátků mandlí
120 g másla
1/4 kypřicího prášku s vinným kamenem
1 žloutek na potření
Do vlažného mléka přisypejte malou část cukru, malou část mouky a sušené droždí. Nechte na teplém místě vzejít.Mezitím do mísy nasypejte polohrubou mouku, špetku soli, vanilkový cukr, zbytek cukru krupice, kypřicí prášek. Máslo rozpusťte a poté nechte zchladit, abyste ho na těsto nenalili příliš teplé.Vzešlý kvásek smíchejte se sypkou částí, žloutky a máslem. Vypracujte tužší těsto. Těsto musí být hladké a nelepivé. Nakonec do těsta vmíchejte mandle, rozinky a kandovanou kůru.Těsto v míse lehce poprašte moukou a zakryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě. Pokud těsto nakyne, znovu ho propracujte a nechte kynout. Takto těsto propracujte ještě jednou a opět jej nechte kynout. Těsto bude nakynutější a vláčnější. Postup může trvat i dvě hodiny, ale bude stát za dobrým mazancem.Z těsta vytvořte bochánek, poprašte moukou a nechte zakrytý bochánek kynout další hodinu až dvě. Záleží na teplotě těsta. Za teplého počasí bude mazanec kynout rychleji. Vykynutý bochánek potřete rozšlehaným žloutkem, střed nařízněte do kříže.Mazanec pečte při 180 °C po dobu 15 minut, následně teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších 40 minut. Před vyndáním mazance z trouby se přesvědčte, že je mazanec propečený. Pokud se bude těsto lepit na špejli, ještě mazanec dopečte.
Autor: Moulikova (Lucie Moulíková) | |
Datum vložení: 15.04.2019 09:41 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz