250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
70-80 g moučkového cukru
1 špetka soli
80 g másla
1 žloutek
230-240 ml mléka (dle potřeby)
20 g čerstvého droždí
Na dohotovení:
rozinky
1 vejce
Na potření:
20 g másla
3 lžíce medu
Obě dvě mouky, sůl a cukr smícháme a prosejeme. Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto, mléko musí být vlažné a máslo rozpuštěné, ale vlahé. Necháme vykynout.
Nebo použijeme domácí pekárnu, kde se jako první dávají tekutiny, nakonec mouka a nahoru rozdrobené droždí. Použijeme program Těsto.Vykynuté těsto dáme na vál a rozdělíme na 16 stejných kousků, z kterých začneme tvarovat válečky. Z jednoho konce odkrojíme větší kousek na hlavu a z druhého menší kousek na ocásek. Zbylý váleček ještě doválíme do tenka a svineme do spirály. Uložíme na plech s teflonovou fólií, nebo papírem na pečení.Pak vytvarujeme hlavičku - váleček, který na jedné straně nařízneme a vytvarujeme uši (viz. foto). Spodní část hlavičky potřeme bílkem a přilepíme k tělu. Pak vytvarujeme kuličku jako ocásek a taky přilepíme bílkem. A rovněž přilepíme rozinky na místo očí, zamáčkneme je do těsta.Jidáše na plechu přikryjeme utěrkou a necháme kynout zhruba 15-20 minut. Pak je pomašlujeme zbytkem bílku prošlehaného se žloutkem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 15-20 minut při 170 °C.Po upečení ještě teplé zajíčky můžeme potřít rozpuštěným máslem smíchaným s medem. Podáváme po vychladnutí.
Zdroj receptu: Vaříme krok za krokem, poupraveno.
Jak na kynuté těsto: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...
Věřím, že se zajíčky budou líbit hlavně dětem a že budou pomáhat s jejich přípravou.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 15.04.2019 17:19 |
Domácí vánočka | |
Tvarohová štola | |
Vánoční tvarohová štola | |
Vánočka Moniky Absolonové | |
Čokoládová poleva od... | |
Nadýchaný hrnečkový perník | |
Chutné vafle | |
Bílková poleva na perníčky | |
Máslový krém na vánoční... | |
Štafetky |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz