500 g hladké mouky
50 g cukru krupice
1 lžička strouhané citronové kůry
na špičku nože soli
2 vejce
2 lžíce vlažného medu
1 vanilkový cukr
50 g sádla
rozinky (nebo brusinky)
mléko (podle potřeby)
Kvásek:
mléko
1 lžíce hrubé mouky
1 lžíce cukru
1/2 kostky čerstvého droždí
Na potření:
rozšlehané vejce
trochu rumu
Na potření:
1 lžíce vlažného medu
Nejdříve založíme kvásek. Ve vlažném mléce rozdrobíme droždí, přidáme cukr a hrubou mouku a necháme na teplém místě vykynout.Do robotu dáme prosátou mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, kůru, sůl, vejce a kvásek. Začneme promíchávat, přidáme trochu vlažného mléka.Až se vše smísí, přidáme rozehřáté, ale vlažné sádlo, med, rozinky a s pomocí vlažného mléka zaděláme vláčné těsto, které přeložíme na vál a s trochou hladké mouky ještě vypracujeme.Dáme kynout do mísy přikryté utěrkou, až těsto zdvojnásobí objem.Vykynuté těsto opět přendáme na vál, podsypeme moukou, odkrajujeme kusy těsta a válíme z něj válečky, které stáčíme do spirál. Konec "ocásku" vložíme dospod jidáše, aby se nám při pečení nerozbalil.Jidáše klademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme pod utěrkou ještě asi 20 minut vykynout.Troubu předehřejeme na 150 °C. Jidáše pomašlujeme rozšlehaným vejcem s rumem a upečeme dozlatova. Po upečení, pokud máte rádi, potřete vlažným medem.
Autor: DomaJeDoma | |
Datum vložení: 17.04.2019 07:08 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz