Těsto:
200 g mletých vlašských ořechů
200 g mletého cukru+2 lžíce do sněhu
80 g vlahého rozpuštěného másla
5 velkých vajíček (nebo 6 menších)
40 g kakaa
Ledová poleva:
50 ml rumu
200 g mletého cukru
V robotu ušleháme pevný sníh z bílků se dvěma lžícemi mletého cukru. Uložíme do lednice.Plech vyložíme pečicím papírem a troubu včas vyhřejeme na 180 °C.Žloutky s cukrem vyšleháme v robotu doběla, přidáme za stálého míchání vlahé rozpuštěné máslo. Chvilku promícháme a přidáme kakao, které necháme ještě na malé otáčky vmíchat. Do umíchané hmoty ručně rychle zapracujeme stěrkou sníh a mleté ořechy, vlijeme do připraveného plechu, lehce uhladíme stěrkou a pečeme 26-28 minut. Troubu vypneme a moučník necháme dojít 5 minut v troubě, aby po vytažení neklesl. Necháme zchladnout.Ledová poleva: Navážíme 200 g mletého cukru a několikrát ho prosejeme přes síto. Do mísy robotu dáme prosátý cukr a přilijeme rum.Na nejmenší otáčky metlou pomalu šleháme, alespoň 10 minut. Pokud se to zdá husté, přilijeme lžíci rumu. Poleva nesmí stékat, ale musí ochutit koláč, takže rumem nešetříme, vsákne se a poleva zůstane. Polevu nalijeme na koláč a rozetřeme stěrkou. Dáme chladit.Na druhý den nakrájíme a podáváme.
Název tak měla napsaný tchyně a manžel říkal, že to byla manželka vyhlášeného obuvníka, který měl salón na ručně šité boty pod Michalskou bránou. Takže moje tchyně si dala zřejmě ušít boty a ještě vymámila recept!
Tohle vždycky pekla, byl to výborný koláč, všichni jsme ho měli rádi a já jsem na něj zapomněla, až mi ho připomenul tady přednedávnem přidaný recept na koláč bez mouky. Recept jsem našla v kuchařce s poznámkou, že ho tchyně měla od paní Veliké.
Před pečením zkontrolujeme, zda je doma rum. Mám vždy lahvinku rumu se dvěma vanilkovými lusky. Nádherně rum provoní a je perfektní na všechny vanilkové, krémy, koláče a náplně.
Autor: Veronika.Hrozna (Veronika Hrozna) | |
Datum vložení: 19.04.2019 17:34 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz