2 hrnky (250 ml) polohrubé mouky
5 lžic krystalového cukru
1 vanilkový cukr
1 špetka soli
1/2 hrnku vlažného mléka
21 g čerstvého droždí (nebo 4 g sušeného droždí)
2 žloutky
125 g másla
nasekané mandle
rozinky
Dále:
plátky mandlí na posypání
1 žloutek na potření
Do mísy nasypeme mouku, oba cukry a špetku soli, promícháme.Do hrnku nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme lžíci cukru, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.Poté kvásek přidáme do mísy k mouce spolu se žloutky pokojové teploty, s rozpuštěným a vlahým máslem. Uhněteme hladké těsto a do něj nakonec zapracujeme část mandlí a rozinek. Z těsta vytvoříme mazanec, který položíme na plech a necháme ještě cca 20 minut kynout.Troubu předehřejeme na 170 °C a před vložením nařízneme mazanec nožem do kříže. Potřeme jej žloutkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme dozlatova cca 40 minut.
Autor: Starejmena (Miloslav Menšík) | |
Datum vložení: 20.04.2019 19:50 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz