300 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
80 g cukru
1 špetka soli
150 ml bílého jogurtu
230 ml mléka
60 ml oleje
25 g čerstvého droždí
1 bílek
Dále:
50 g másla
4 lžíce cukru
3 lžíce kakaa (prášek)
Na potření:
1 žloutek
1 lžíce mléka
1 hrst ořechů, nebo arašídů
Najprv pripravíme kvások: z mlieka odoberieme asi polovicu, ohrejeme, pridáme z odmeraného množstva 2 lžíce cukru, rozdrobíme droždie a necháme stáť v teple cca 20 minút.V pracovnej mise zmiešame obe múky, soľ, cukor, pridáme kvások, jogurt, olej, vlažné mlieko, prešľahaný vaječný bielok.
Vypracujeme pružné cesto, ktoré po dobrom prepracovaní necháme v teple kysnúť, kým nezdvojnásobí objem.Vykysnuté cesto prepracujeme, rozdelíme na 16 častí, spracujeme "bochánky", ktoré necháme v teplom prostredí pod utierkou znovu nakysnúť 15-20 min.Každý kúsok vyvaľkáme na ovál hrubý cca 3 mm, potrieme mäkkým maslom (nie úplne ku krajom), posypeme zmesou kakaa a cukru. Ovál preložíme po dĺžke, prejdeme valčekom po preloženom ovále, v strede po dĺžke spravíme 3 zárezy -použijeme ostrý nôž, alebo koliesko na pizzu. Skrútime ako keby sme žmýkali prádlo a stočíme do turbana, venčeka. Foto postupu uvádzam.
Cesto v podstate nie je potreba podsypávať, alebo naozaj mierne.Ukladáme na pečiaci papier, necháme zas stáť pod utierkou cca 15 min.Potrieme žĺtkom, ktoré sme prešľahali s mliekom. Môžeme posypať drvenými orieškami, arašidmi.Pečieme asi 20-25 min pri 180 °C.Môžeme pocukrovať pred podávaním. Sú mäkké a chutné aj na druhý deň.
Autor: magdalenka | |
Datum vložení: 24.04.2019 17:14 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz