150 g hladké mouky
80 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžíce kypřícího prášku
3 lžíce rozmrazeného špenátového protlaku
50 ml mléka
1 lžíce slunečnicového oleje
špetka soli
Krém:
250 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání
1 lžíce moučkového cukru
volitelné dle chuti- hrst nasekaných ořechů, mandle,
kokos, sušené ovoce, kandovaná kůra apod.
Předehřejeme troubu na 180° C. Do misky prosejeme odváženou mouku s kypřícím práškem a přidáme cukry. Žloutky rozšleháme vidličkou v mléce a přidáme olej. Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh.Do misky k moučné směsi přilijeme žloutkovou směs, špenát, přidáme ořechy nebo co máme rádi z volitelného, promícháme a lehce vmícháme sníh. Těsto dáme do formiček na koláčky nebo muffiny (12 ks) , které předem lehce vymažeme nebo vystříkáme olejem (silikonové stačí vypláchnout studenou vodou). Pečeme asi 7 minut podle své trouby, zkusíme špejlí, hotové po chvilce vyndáme na mřížku a necháme vychladnout.Připravíme krém z ušlehané šlehačky vmíchané do mascarpone krátce šlehaného s cukrem. Cukrářským sáčkem s řezanou špičkou libovolně nazdobíme každý koláček.
Před uložením špenátového protlaku do mrazáku rozdělím balení na 4 díly. Podle potřeby pak rozmrazím 1 nebo 2 díly, do koláčků, palačinek na sladko nebo slano ( jinak protlak nepoužívám). Na tyto koláčky (nejsou vlastně ani muffiny ani cupcaky) jsem udělala lehčí těsto než na velký velikonoční koláč. U dětí jsou zelené koláčky oblíbené a chutnají i dospělým.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 06.05.2019 17:03 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz