300 g špaldové mouky
200 g polohrubé mouky
60 g krupicového cukru
50 g změklého másla
1/2 kostky čerstvého droždí (21 g)
1 hrnek vlažného mléka
1 špetka soli
1 vejce
chia semínka na posypání
Jako první připravíme kvásek. Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, přidáme vlažné mléko, promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.Když máme kvásek vzešlý, přidáme k němu prosáté obě mouky, změklé máslo, cukr a špetku soli. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které dáme na teplé místo vykynout.Plech vymažeme tukem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.Z vykynutého těsta uděláme dva bochánky. Z každého bochánku vyválíme plát, který rozdělíme na šest pokud možno stejných trojúhelníků.Z každého trojúhelníku začneme pomalu rolovat sladké loupáky (rolujeme vždy od širší strany dolů ke špičce), loupáky stočíme mírně spojem dolů.Loupáky ještě necháme kynout na plechu zhruba 30 minut. Před pečením je ještě potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme chia semínky.Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 15 minut do zlatova. Nakonec hotové loupáky můžeme pocukrovat.
S těstem se velmi dobře pracuje, nelepí a je krásně vláčné a loupáky jsou krásně měkké jako pavučinka.
Autor: MiskaM (Monika Červencová) | |
Datum vložení: 09.05.2019 22:26 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz