400 g hladké mouky
1 máslo nebo Heru
12 lžic studené vody
1 lžíce octa
1 vejce
Náplň:
250 g tvarohu /kostka/
2 rovné lžíce cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 vejce
1-2 lžíce pudinkového prášku vanilkového
Na vál prosejeme mouku a na hrubém slzičkovém struhadle do ní nastrouháme studený tuk.
Přidáme vejce, vodu, ocet, smícháme a rychle vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do folie a dáme odpočinout do chladničky aspoň na 30 minut. Zatím z uvedených surovin smícháme v misce náplň, pudink dáme dle potřeby, aby náplň nebyla řídká.Odpočinuté těsto rozdělíme na 3 části a postupně vyválíme a nakrájíme na čtverce asi 6 x 6 cm, z každé části
15 ks. Okraje lehce potřeme rozkvedlaným vejcem. K jednomu cípu dáme náplň, přehneme do šátečku a vidličkou stlačíme okraje. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vejcem a dle vlastní volby můžeme posypat hrubým krystalovým cukrem, mandlovými lupínky nebo nemusíme ničím sypat.
Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 ° C a pečeme dozlatova.Těsto můžeme použít i na jiné tvary ( rohlíčky, koláčky, vázané šátečky, závin) a plnit různými náplněmi- povidlová, maková, čokoládová, ořechová, jablková atd. Pokud nemáme čas dělat těsto, můžeme použít koupené listové rozválené. Nakrájíme na 3 pruhy vodorovné pak 5 svislých a naplníme 15 šátečků, upečeme - jsou za 15- 20 minut na stole i pro nečekanou návštěvu. Nezapomeneme vždy potřít před pečením vejcem, byly by pak šedé a tvrdé.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 12.05.2019 17:09 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz