Těsto:
1 hrnek černého piva
1/3 kostky másla (asi 80 g)
5 lžic mléka
1 hrnek hladké mouky
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnku krupicového cukru
1/2 lžičky soli
1/2 kostky droždí (20 g)
1 hrnek směsi rozinek a sušených brusinek
Na potření:
4 lžíce černého piva
1 lžička moučkového cukru
Na posyp:
hrst mandlových lupínků
Těsto uděláme v domácí pekárně:
do nádoby pekárny vložíme všechny suroviny v uvedeném množství kromě rozinek a zapneme program na těsto.
Rozinky s brusinkami propláchneme a necháme okapat.
Hotové vykynuté těsto vyklopíme na vál a zapracujeme do něj rozinkovou směs.Těsto rozdělíme na 9 stejných dílů a klasicky upleteme vánočku. (Nejprve spleteme 4 díly, vložíme na plech vyložený pečícím papírem, ve středu lehce zmáčkneme, zapleteme další tři díly, přiložíme na první spletenou vrstvu, opět lehce zmáčkneme a navrch položíme poslední dva stočené dílky těsta).Do 4 lžic piva vmícháme lžičku moučkového cukru a vánočku dobře potřeme. Posypeme mandlovými lupínky a necháme ještě asi 20 minut kynout.
Pak vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180°C. Pečeme asi 12 - 15 minut. Až začne vánočka zlátnout, tak teplotu v troubě snížíme na 160°C a asi 40 minut dopékáme.
Pečenou vánočku necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.
Recept jsem našla ve svých starých výstřižcích a musela jsem vyzkoušet. Vánočka je opravdu krásně nadýchaná a pivo není cítit.
A ano, nezapomněla jsem, vejce tam opravdu nejsou :o)
Autor: Angel 666 (Jitka K.) | |
Datum vložení: 19.05.2019 20:17 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz