Na těsto:
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
trochu citronové kůry
1 vejce
200 g másla (nebo jiného tuku)
Náplň:
200 g třešní
200 ml vody
60 g krupicového cukru
1 vanilkový pudink (v prášku)
Na povrch:
300 g třešní (podle potřeby)
Mouku a moučkový cukr prosejeme, přidáme vanilkový cukr, kůru, vejce a na menší kousky nakrájený tuk. Zpracujeme na pevné a soudržné těsto, které zabalíme do fólie a dáme do chladničky na cca hodinu odležet.200 g třešní omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme (zároveň vypeckujeme i 300 g třešní na povrch a odložíme je). Přidáme vodu, rozmixujeme je a smícháme s cukrem a vanilkovým pudinkem. Za stálého míchání přivedeme k varu a cca 2 minuty povaříme. Necháme mírně vychladnout, občas promícháme, aby se nevytvořil škraloup.Z těsta oddělíme kousek na šneka, bude to zruba 1/4 až 1/3 z celkového množství. Větší díl těsta rozvalíme na plát a vložíme do středně velké koláčové formy (26 - 27 cm), vytvoříme i okraje. Z odloženého těsta vyválíme dlouhý pramen, který stočíme do tvaru šneka na už připravené těsto do formy.Pudink promícháme a vložíme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a naplníme připraveného šneka. Na povrch pudinku rozložíme vypeckované třešně a mírně zatlačíme.Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 40-45 minut při 180 °C. Po upečení necháme ve formě důkladně vychladnout. Povrch pak můžeme jemně pocukrovat.
Zdroj: Chvilka v kuchyni
Koláč nám více chutnal druhý den, je ho třeba mít v chladu. Do pudinku se může přidat i špetka skořice. Z uvedeného množství je 8-10 porcí, záleží na velikosti.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 14.06.2019 08:26 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz