Těsto:
100 g pšeničné polohrubé mouky
80 g cukru
100 g mletých vlašských ořechů (nebo mandlí, lískových ořechů)
100 g másla nebo rostlinného tuku (lze dát i méně)
1 bílek
půl lžičky prášku do pečiva
Náplň:
500 g jablek kyselejší chuti
1 vanilkový cukr
trocha skořice nebo skořicový cukr
50 g rozinek máčených v rumu
20 g strouhanky + tuk na vymazání koláčové formy
Z mouky smíchané s práškem do pečiva, cukru, ořechů, tuku a bílku vypracujeme těsto a necháme ho chvíli odpočinout v lednici, aby ztuhlo. Pak ho rozdělíme na poloviny.Koláčovou formu vymažeme, vysypeme strouhankou, rozprostřeme polovinu těsta, poklademe plátky jablek, posypeme rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem. Pokryjeme druhou částí těsta a okraje pevně stiskneme.Povrch propícháme vidličkou a pečeme asi 30 minut.
Blíží se sklizeň letních jablek a ty je potřeba brzy zpracovat, některé odrůdy rychle moučnatí. Takže toto je jedna z možností zpracování, když máme velkou úrodu.
Zdroj - časopis Květy, hodně staré číslo.
Autor: MamlajdaD (Anna) | |
Datum vložení: 18.07.2019 22:14 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz