Mandlové křehké těsto:
75 g mletých mandlí
175 g bezlepkové mouky
80 g pískového hnědého cukru (může být i normální bílý)
125 g vychlazeného másla nakrájeného na kostky
Náplň:
1 velké vejce
3 polévkové lžíce pískového cukru
1 polévková lžíce bezlepkové mouky
75 g másla
200 g čerstvých (nebo mražených) malin
Troubu předehřejeme na cca 180 stupňů. Na křehké těsto smícháme mandle, mouku a cukr v robotu, pak přidáváme máslo, když směs připomíná strouhanku, přidáme lžíci nebo 2 lžíce ledové vody, až vznikne těsto. Těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu, propícháme vidličkou a pečeme zhruba 20 minut, až je těsto růžové.Zatímco se těsto peče: vajíčko, cukr a mouku šleháme, až je směs hustá a zesvětlá. Máslo dáme do kastrůlku rozpustit na střední teplotu, dokud není máslo nahnědlé a voní po oříškách, rychle nalijeme na směs a šleháme.Maliny rovnoměrně nasypeme na křehké těsto v koláčové formě, zalijeme teplou šlehanou směsí a dáme do trouby péci na zhruba 45 minut. Teplotu jsem snížila na 160 stupňů.
Výborný zákusek s čerstvými malinami a s křehkým těstem s přidáním mletých mandlí. Prý chutná nejlíp na druhý den, ale to se mi bohužel nepodařilo vyzkoušet :-)
Můžeme servírovat se šlehačkou. Recept jsem si upravila pro bezlepkovou dietu z knížky Pies and Tarts.
Autor: hladovahana | |
Datum vložení: 13.08.2019 21:31 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz