4 žloutky
4 lžíce krupicového cukru
2 střední mrkve cca 150 g
200 ml sklenička hladké mouky
1 lžíce slunečnicového oleje
kůra z 1 omytého pomeranče
špetka soli - do bílků
špetka prášku do pečiva do mouky
2-3 kapky pomerančové příchuti
Krém:
250 g mascarpone
1 šlehačka
1 lžíce moučkového cukru
2 -3 kapky příchuti rum nebo pomeranč
Předehřejeme troubu na 180 °C. Mrkev očistíme a nastrouháme najemno. Vejce postupně rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Ke žloutkům přidáme cukr a ušleháme do bílé pěny ručně nebo šlehačem. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh.Do žloutkové pěny přidáme mrkev, olej, příchuť, kůru, mouku s práškem a promícháme. Po částech přidáváme sníh a lehce metličkou obracením zapracujeme. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem lehce potřeným máslem nebo olejem. Stěrkou rozetřeme do rovné plochy a dáme péct cca 10 minut. Když se těsto odděluje od krajů, zkusíme špejlí a upečené stáhneme i s papírem na mřížku. Necháme chvilku odpočinout a ještě teplé i s papírem svineme. Mascarpone ušleháme s cukrem a smícháme s ušlehanou šlehačkou.Vychladlé rozbalíme, potřeme krémem od jednoho okraje vyšší vrstvu postupně snižujeme do ztracena. Srolujeme již bez papíru a dáme do chladu ztuhnout. Můžeme polít polevou čokoládovou nebo pomerančovou pro sváteční pohoštění. Jen k odpolední kávě ale stačí lehce pocukrovat a podávat.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 25.08.2019 16:48 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz