TopRecepty.cz

Ořechové řezy s jablky


Ořechové řezy s jablky

Suroviny

Těsto:
5 vajec
150 g krupicového cukru
100 ml oleje
150 g vlašských ořechů
120 g polohrubé mouky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva

Jablečná náplň:
300 g jablek
1 lžíce citronové šťávy (podle potřeby)
50-60 g krupicového cukru (podle potřeby)
350 ml vody
1 vanilkový pudink

Tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu z vaničky
250 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
80 g krupicového cukru (podle potřeby)
15 g želatiny v prášku (živočišné)
80 ml vody

Na povrch:
trochu hrubě sekaných nebo mletých ořechů

Postup

Troubu vyhřejeme na 180 °C. Hranatou formu vyložíme pečícím papírem.Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků ušleháme sníh a ke konci šlehání přidáme po částech polovinu krupicového cukru. Vyšleháme dotuha.Žloutky vyšleháme s druhou polovinou cukru do bělavé husté pěny a za stálého šlehání přilijeme tenkým pramínkem olej.Obě hmoty už lehce a opatrně spojíme dohromady, vmícháme najemno nastrouhané ořechy. Nakonec vmícháme prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva.Připravenou formu naplníme těstem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 40 minut.Po částečném zchladnutí korpus za pomocí papíru na pečení vyjmeme z formy a necháme na mřížce úplně vychladnout.Jablka oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme je do kastrůlku, přidáme citronovou šťávu, cukr a polovinu z celkového množství vody.Krátce povaříme a pak zahustíme pudinkovým práškem rozmíchaným v druhé polovině vody.Za stálého míchání zhruba 2 minuty povaříme a případně ještě dochutíme cukrem nebo citronovou šťávou, podle chuti. Odstavíme a necháme za občasného promíchání zchladnout.Vychladlý korpus prokrojíme, buď dortovým nožem nebo delším pilkovým nožem.Do formy vložíme jeden díl korpusu a na něj rozetřeme stěrkou nebo cukrářskou kartou vlažnou jablečnou směs. Odložíme do chladničky.Želatinu nasypeme do vody a necháme asi 10 minut nabobtnat. Bude pak tužší konzistence, tak se nelekáme, teplem se rozpustí.Pak ji na malém příkonu tepla za stálého rozmíchávání necháme rozpustit nebo ji rozpustíme ve vodní lázni. V žádném případě se nesmí želatina začít vařit, neztuhla by. K rozpuštění stačí teplota do zhruba 60 °C.Rozpuštěnou želatinu odstavíme a ihned připravíme tvarohovou náplň.Smetanu ke šlehání vyšleháme. Tvaroh prošleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem. Pak do něj jemně vmícháme vyšlehanou šlehačku a nakonec ještě teplou želatinu.Z chladničky vyjmeme formu a na jablečnou náplň rozetřeme polovinu tvarohového krému.Přiklopíme druhým dílem korpusu, lehce zamáčkneme. Zbylý krém rozetřeme na povrchu a posypeme hrubě nastrouhanými ořechy.Formu opět vložíme do chladničky a necháme několik hodin tuhnout, klidně i do druhého dne. Pak nakrájíme na řezy.

Poznámka

Zdroj: Vaříme krok za krokem.
Místo jablek si dovedu představit nejen hrušky, ale i jiné ovoce, klidně by se mohlo zahustit pudinkem nějaké rozmixované pyré.

autor Autor: Merylas
Datum vložení Datum vložení: 31.08.2019 16:54

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz