250 hladké mouky
20 g kakaa
1 prášek do pečiva
120 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
70 g hořké čokolády
50 g lískových oříšků
200 g mladé cukety
2 vejce
120 ml oleje
50 ml mléka (dle potřeby)
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
Hořkou čokoládu a oříšky nasekáme na kousky. Cuketu oloupeme a nahrubo nastrouháme. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.Mouku, kakao a prášek do pečiva smícháme a prosijeme do mísy. Vmícháme ještě oba dva cukry, čokoládu a oříšky. Přidáme cuketu, vejce, olej a postupně mléko dle potřeby. Vše smícháme nebo velice krátce prošleháme ručním šlehačem. Mělo by vzniknout středně husté těsto.Vymazanou a moukou vysypanou chlebíčkovou formu o rozměrech 30 x 12 cm naplníme těstem. Místo vymazávání můžeme použít papír na pečení.Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 40-45 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí. Po upečení formu vyjmeme z trouby, chlebíček necháme mírně zchladnout a vyklopíme ho na mřížku.Krájíme po úplném vychladnutí, doporučuji krájet pilkovým - zoubkovaným nožem. Povrch můžeme pocukrovat.
Zdroj receptu: Vaříme krok za krokem - mírně poupraveno.
V původním receptu bylo 100 g hořké čokolády a nasekanými oříšky se sypal pouze povrch chlebíčku před pečením a nebylo tam vůbec mléko. Záleží taky, kolik tekutiny uvolní cuketa. Takže podle potřeby, případně vůbec.
Místo lískových oříšků půjdou použít i vlašské, případně nesolené burské oříšky.
Do těsta se může přidat malinko rumového aroma nebo místo části mléka přidat tuzemák.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 07.09.2019 16:13 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz