1. těsto:
5 vajec
5 lžic cukru krystal
5 lžic polohrubé mouky
2. těsto:
5 vajec
5 lžic cukru krystal
5 lžic polohrubé mouky
gelové barvivo (nebo 4 lžíce polohrubé mouky a 1 lžíce kakaa)
1 sklenička rybízové marmelády
Rozvar:
300 g moučkového cukru
200 ml vody
100 ml rumu (nebo rumové aroma s vodou)
1/2 lžičky kyseliny citronové
Poleva:
250 g moučkového cukru
5 lžic mléka
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička Solamylu
čokoládová poleva
Dva stejně velké plechy vyložíme pečicím papírem a ten lehce pomažeme studeným máslem (není to nutné, ale lépe se stáhne). Troubu včas předehřejeme na 170-180 °C.V míse vyšleháme vejce s cukrem do husté bílé hmoty, asi 15 minut, ručním šlehačem a přidáme mouku. Pomocí metličky promícháme a těsto vlijeme na jeden připravený plech.Pečeme cca 5-7 minut podle trouby a upečený plát necháme vychladnout.Stejným způsobem připravíme a upečeme i druhé těsto.Oba vychladlé pláty pak rozkrojíme na poloviny.Z vody, cukru a kyseliny citronové svaříme krátce rozvar a po vychladnutí přilijeme rum (kdo nechce, dá jen rumovou příchuť a přidá vodu).Skládáme následovně: světlý plát, marmeláda, barevný plát, polovina rozvaru, marmeláda, světlý plát, rozvar, marmeláda, barevný plát.Přikryjeme papírem, na kterém se peklo a zatížíme volným plechem, do kterého můžeme vlít trochu vody. Necháme stát nejméně 3 hodiny (nejlépe přes noc, pečeme-li večer).Z cukru, horkého mléka, citronové šťávy a Solamylu si připravíme polevu třením do hladka.Odležené složené pláty rozkrojíme podélně na polovinu a polijeme polevou.Necháme ztuhnout. Můžeme, ale nemusíme, ještě dokončit čokoládovou polevou. Než poleva úplně zaschne, nakrájíme řezy.
Pokud bychom chtěli tříbarevné řezy uděláme na polovinu plechu růžový a na druhou kakaový. Je to jednodušší, než to vypadá napsané. Stačí upéct dva různobarevné pláty nebo si pohrát a udělat více barev.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 07.09.2019 19:39 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz