250 g mladé cukety (neloupané)
100 g mletého máku (lze i celý)
120 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 vejce
100 ml oleje
citronová kůra z půlky citronu
citronová šťáva z půlky citronu
220 g polohrubé mouky (množství se může lišit podle vodnatosti cukety)
3/4 prášku do pečiva
máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání
Poleva:
150 g moučkového cukru
3-4 lžíce citronové šťávy (podle potřeby)
Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. V dostatečném předstihu zapneme troubu a vyhřejeme na 180 °C.Omytou mladou cuketu nastrouháme nahrubo.
Přidáme mák, cukry, vejce, olej, citronovou kůru i šťávu a dobře promícháme. Poté přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a opět dobře promícháme.Těsto nalijeme do připravené koláčové formy, rovnoměrně rozprostřeme a vložíme do předehřáté trouby. Při 180 °C pečeme cca 25 minut dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí lepit. Po upečení necháme částečně zchladnout, pak překlopíme na tác a necháme úplně vychladnout.Moučkový cukr dáme do misky nebo hlubokého talíře a přidáme cca 3 lžíce citronové šťávy.Lžící dobře ode dna mícháme a dle potřeby po důkladném promíchání přidáváme po kapkách další citronovou šťávu, do požadované konzistence, která by měla být krémová, nepříliš řídká, aby z vychladlého korpusu rychle nestékala, ale pomalu se po povrchu rozlévala za malé pomoci cukrářské karty nebo stěrky.Makovec/makovník polevou přelijeme a necháme zaschnout. Poté krájíme a podáváme.
Makovník / makovec je vláčný, nadýchaný, voňavý a hlavně velmi snadný a rychlý. Lze upéct i jako bábovku.
Autor: recepty73 (Jiří Jirka) | |
Datum vložení: 23.09.2019 21:45 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz