4 vejce
120 g krupicového cukru
170 ml oleje
150 ml mléka
300 g polohrubé mouky
40 g bramborového škrobu (Solamyl)
1 lžíce jedlé sody
140 g malin (nebo ostružiny, rybíz)
1 lžíce hrubé mouky
máslo na vymazání hrníčků
jemně strouhané piškoty na vysypání
Na povrch volitelně:
moučkový cukr na poprášení
šlehačka
zakysaná smetana
sladký tvaroh
ovoce
meduňka (nebo máta)
Hrníčky vhodné na pečení snášející teplotu cca 180 °C vymažeme máslem a vysypeme piškotovou drtí. Piškoty můžeme buď nastrouhat nebo použít sekáček potravin.Z bílků vyšleháme pevný sníh a zašleháme do něj 40 g cukru.Vyšleháme žloutky s 80 g cukru do bělavé pěny a za stálého šlehání přilijeme pozvolna olej. Vmícháme mléko pokojové teploty a pak smíchanou a prosetou sypkou směs - mouku se Solamylem a jedlou sodou. Pak už lehce vmícháme sníh a nakonec opět velmi lehce vmícháme ovoce, které jsme trošku obalili v hrubé mouce.Připravené hrníčky naplníme do 3/4 těstem, uložíme na plech, vložíme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova. Pečeme na horkovzduch 150-160 °C cca 25 minut. Tento čas je pouze orientační.Hotovou bublaninu necháme trochu zchladnout, můžeme poprášit moučkovým cukrem a podáváme s přislazenou šlehačkou, zakysanou smetanou nebo se sladkým tvarohem.
Zdroj receptu: Vaříme krok za krokem.
Hrníčky jsem měla spíš nižší, o objemu 200 ml.
Do těsta lze přidat trochu citronové kůry nebo i vanilkový cukr. Místo jedlé sody by mohl být i prášek do pečiva.
Bublanina není přeslazená. Chutná jak vlažná, tak i studená. Dobře se konzumuje lžičkou.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 30.09.2019 14:48 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz